Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Rodacy robią wino (2010-06-10)

Jakiś czas temu, podczas podróży przez Chablis, kiedy parkowałem samochód przed wejsciem do Domaine Grossot, z wyjeżdżającego z sąsiedniej posesji auta padło pytanie: Czy Pan może do mnie ? Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że słowa te wypowiedziano po polsku. Okazało się, że kierująca samochodem pani ...

więcej»
» Zapach wina (2010-06-10)


Wąchanie wina jest z punktu widzenia profesjonalnej degustacji czynnością niezwykle ważną. W końcu jak twierdzą znawcy, ponad 70% wrażeń, jakich dostarcza nam picie wina, odbieramy dzięki powonieniu. Wąchają wino nie tylko wytrawni degustatorzy, czy jurorzy na konkursach winiarskich. Wino wąchają również podający je klientom sommelierzy, wąchają wreszcie miłośnicy wina. ...

więcej»
» Coś do wina - szparagi (2010-05-03)

Późna wiosna, lub jak kto woli długa zima, sprawiła, że z wyjątkowym utęsknieniem czekamy na rośliny, owoce, warzywa, nieodłącznie z wiosną związane, jak choćby szparagi. W tym roku cierpliwość nasza na ciężką została wystawiona próbę, niemniej szparagi wkrótce powinny się pojawić. Nie ma zaś chyba nie ma nic lepszego, ...

więcej»
» Przebudzenie Carole Bouquet (2010-05-03)


Znana francuska aktorka Carole Bouquet, niegdyś „dziewczyna Bonda” ex partnerka Gerarda Depardieu od kilkunastu lat produkuje wino na leżącej w pobliżu Sycylii wyspie Pantelleria. Wytwarzanie własnego wina to w ogóle temat modny wśród aktorów, czy szerzej mówiąc celebrytów. Wino pragnie robić, jak sam kiedyś wspomniał, Marek Kondrat, o winie ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).