Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Chińczyk w Burgundii (2012-08-30)


Przez francuskie media przetoczyła się ostatnio burza związana z zakupem burgundzkiej winnicy przez biznesmena z Chin. Otóż właściciel jednego z kasyn w Makau wyłożył 8 milionów euro na zakup podupadającego XII wiecznego zamku – Château de Gevrey-Chambertin, wraz z otaczająca go dwuhektarową winnicą. Natychmiast został oskarżony o wszelkie ...

więcej»
» Château Haut-Brion - najstarsze Cru Classé (2012-08-04)


Kiedy w 1855 roku, zrzeszenie kupców winnych z Bordeaux układało słynną klasyfikację najlepszych bordoskich posiadłości, znalazły się na niej, z jednym wyjątkiem, wyłącznie wina z Médoc. Co ciekawe, region ten, leżący wzdłuż ujścia Girondy, znany był wówczas zaledwie od stu kilkudziesięciu lat. Wcześniej pokrywały go bagna i wrzosowiska, zaś ...

więcej»
» Dr Jekyll i Mr Hyde (2012-07-25)


Pleśń szara to jedna z najbardziej uciążliwych chorób roślin. Wywołuje ją gronowiec szary czyli botrytis cinerea, mikroskopijny grzyb z klasy workowców. Z chorobą tą zmagają się plantatorzy większości warzyw i owoców, gdyż gronowiec atakować może różne rośliny od doniczkowych, poprzez ogrodowe aż po drzewa, w dodatku na różnym ...

więcej»
» Rosja - nowa ziemia obiecana? (2011-11-27)


Rosja, dotychczas ewidentny kopciuszek winiarskiego świata, powoli się budzi. Zaczynają tu powstawać przyzwoite wina z pewnymi szansami na eksport. Uprawy winorośli w Rosji koncentrują się na północnym Kaukazie, w Kraju Krasnodarskim, pomiędzy morzami Kaspijskim i Azowskim. Za czasów carskich, także po rewolucji produkowano tu morze raczej marnych wzmacnianych win, ...

więcej»
poprzednia [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).