Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Wina z kraju Isaury (2006-10-15)

Miłośnicy wina w Polsce, zwłaszcza ci, którzy cenią sobie wina z Nowego Świata, znają na ogół doskonale wina z Ameryki Południowej. Winobranie - Miola Chile, Argentyna, Urugwaj, czasami Meksyk, to już codzienność w naszych sklepach i to zarówno w tych specjalistycznych jak i po prostu w supermarketach. Tak jak nie istnieje sklep winiarski bez win z Francji, Włoch czy Hiszpanii, tak równie trudno wyobrazić sobie półkę z winami bez butelek z Chile czy Argentyny. Tymczasem nie zdajemy sobie z nieobecności na naszym rynku jednego z większych producentów wina na świecie. Mało kto wie, że Brazylia, bo o niej mowa, produkuje więcej wina niż Chorwacja i Słowenia razem wzięte, a wręcz kilkakrotnie więcej niż, znany u nas znacznie lepiej, Urugwaj. Dojrzewanie wina - Miola W dodatku brazylijskie winnice, posadzone przynajmniej dwadzieścia lat przed chilijskimi, są prawdopodobnie najstarszymi na kontynencie amerykańskim. Warto coś o tym wiedzieć, bo od niedawna pojawiły się w Polsce pierwsze brazylijskie wina z uznawanej za wiodącą posiadłości Miolo. Zbiorniki fermentacyjne - winiarnia Miola
Pierwsze uprawiane w Brazylii odmiany winorośli pochodziły z Madery, później kolejni imigranci przywozili najróżniejsze sadzonki z macierzystej Portugalii. Jednak przez wiele lat europejskie odmiany z wielką trudnością adaptowały się do gorącego, wilgotnego brazylijskiego klimatu. Zmuszało to plantatorów do sięgania po nowe odmiany o większej odporności, często będące krzyżówkami spoza rodziny vitis vinifera czyli winorośli właściwej. Krzyżówki takie jak białe: seyve-villard, biagara, couderc, czy czerwone: seibel, merbemont, isabel znacznie lepiej znoszą uciążliwy klimat, bardzo trudno natomiast uzyskać z nich wina o wyższej jakości. Takie właśnie zwane hybrydami odmiany królowały w Brazylii zajmując większość powierzchni upraw.
Poważne zmiany w brazylijskim winiarstwie nastąpiły po pierwszej wojnie światowej. Wraz z napływem fali imigrantów z Niemiec Włoch i Francji do Brazylii dotarły kolejne generacje nowych europejskich sadzonek i nowe zaawansowane techniki winifikacji. Miola - winnica Jednocześnie znaleziono znacznie korzystniejsze do uprawy rejony na południu kraju, »

<<< [1] 2 >>>
« więcejautor: Sławomir Chrzczonowicz
3.

Komentarze:

 

Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).