Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» Vigneronne czyli winiarka (2007-03-18)

Producent wina, właściciel winnicy to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj mężczyzna. Potężny, zażywny, szorstki jak słynna przyjaźń byłego premiera z byłym prezydentem, niechętnie widzi w swojej posiadłości amatorów i turystów, wolny czas spędza w pobliskim bistro. O swoich winach nie lubi mówić, woli je wypijać, najchętniej w gronie przyjaciół. Mówiąc ...

więcej»
» Zima, której nie było (2007-03-17)

Sci, amore, buonumore. Narty, miłość i dobry nastrój. Ten slogan wyjęty z ulotki reklamowej, którą turlał wiatr po piazza municipio w Falcade oddaje sens wyjazdu w Dolomity. Poza tym zostaje wielka biel. Między innymi wina.
Na stoku spotkałem kumpla z podstawówki. Nie poznałem go od ...

więcej»
» Korek (2007-03-04)

Nie wiadomo dokładnie kiedy wynaleziono korek, było to jednak z pewnością jedno z tych odkryć, które w zasadniczy sposób zmieniły możliwości transportu, przechowywania i dystrybucji wina Niewielki kawałek kory posiada zalety, które sprawiły, że do tej pory nie znaleziono tworzywa lepiej nadającego się do zamykania naczyń z winem. Początkowo ...

więcej»
» Dar bogów? (2007-03-04)

Pierwszą oliwę wytłoczyli mieszkańcy Bliskiego Wschodu jakieś siedem, osiem tysięcy lat temu. Używali do tego dzikich oliwek zerwanych z rosnących powszechnie drzew. Niezwykły produkt owoców oliwnego drzewa szybko stał się dla ludów śródziemnomorskich czymś znacznie więcej niż tylko pożywieniem. Stosowano ją jako środek leczniczy, składnik maści i balsamów, jako ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31 32 33 następna

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).