Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

ARTYKUŁY

» W piłkę wygrywają winiarze (2010-12-10)


Od dawna podejrzewałem, że Święty Marcin, patron winiarzy, musi być piłkarskim kibicem i to zdeklarowanym, a tegoroczne mistrzostwa moje przypuszczenia jeszcze wzmocniły. Skąd taki pomysł? To się przecież samo narzuca. Wróćmy na moment do historii. W rozegranych dotychczas dziewiętnastu mundialach, triumfowało osiem drużyn: Brazylia, Włochy, Niemcy, Argentyna, Urugwaj, Francja, ...

więcej»
» Jak obchodzić się z winem i nie sprowadzić nieszczęścia? (2010-11-21)


Nie, nie chodzi tym razem o kolejny poradnik opisujący jak nalewać wino, jak je schładzać, w jakiej podawać je temperaturze. Tym razem rzecz dotyczyć będzie sfery znacznie mniej racjonalnej, choć nie znaczy to wcale, że w codziennym życiu nieobecnej. Myślę tu o  związanych z winem przesądach, narzucających pewne reguły ...

więcej»
» Warto rozmawiać (2010-11-01)

Odwieczny temat wino i zdrowie, na który zreszta jako laik niezbyt chetnie się wypowiadam,  znowu odżył, a to za sprawą artykułu sprzed dwóch lat w brytyjskim Decanterze, na który wpadłem ostatnio przegladajac domową biblioteczkę. W artykule opisano rezultaty badań wina jako czynnika hamującego chorobę Alzhaimera. No i, tu mnie trafili. ...

więcej»
» Monika, ach Monika (2010-10-17)

Kilka lat temu napisałem felieton o nowej modzie polegającej na nadawaniu dzieciom imion pochodzących od nazw winnych szczepów. Pisałem o popularności nowego imienia Chardonnay, które tylko wówczas nadano w Anglii osiemdziesięciu dziewczynkom.   Pomyślałem jednak sobie czy nie istnieje tendencja odwrotna i okazało się, że jak najbardziej. Co najmniej kilkadziesiąt odmian ...

więcej»
poprzednia 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 następna

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).