W poniedziałek, 10 września odbędzie się w warszawskim hotelu Bristol degustacja Barolo & Friends. Niezwykła okazja do spróbowania wielkich piemonckich win od ponad dwudziestu ...
Austriacy nie mają już monopolu na grünera. Podczas zorganizowanej 20 lipca w wiedeńskiej restauracji Eckers degustacji porównawczej win z odmiany grüner veltliner pierwsze miejsce ...
Jedna z najbardziej niedocenianych francuskich apelacji – Muscadet doczekała się wreszcie swoich pierwszych crus. Na razie obejmują one ledwie 100 hektarów z ponad 10000 calego ...
Meden Agan znaczy podobno w antycznej grece tyle co „nic w nadmiarze”. Meden Agan to czerwone wino z okolic Nemei, wytwarzane przez rodzeństwo Kallie i Antonisa Papantonis z rodzimego szczepu agiorgitiko. Meden Agan należy bez wątpienia do tych win, których ...
Przez francuskie media przetoczyła się ostatnio burza związana z zakupem burgundzkiej winnicy przez biznesmena z Chin. Otóż właściciel jednego z kasyn w Makau wyłożył 8 milionów euro na ...
Kiedy w 1855 roku, zrzeszenie kupców winnych z Bordeaux układało słynną klasyfikację najlepszych bordoskich posiadłości, znalazły się na niej, z jednym wyjątkiem, wyłącznie wina z Médoc. Co ciekawe, ...
Pleśń szara to jedna z najbardziej uciążliwych chorób roślin. Wywołuje ją gronowiec szary czyli botrytis cinerea, mikroskopijny grzyb z klasy workowców. Z chorobą tą zmagają się plantatorzy większości ...
Rosja, dotychczas ewidentny kopciuszek winiarskiego świata, powoli się budzi. Zaczynają tu powstawać przyzwoite wina z pewnymi szansami na eksport. Uprawy winorośli w Rosji koncentrują się na północnym Kaukazie, ...
Siarczyny , związane z konserwowaniem
wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa
dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na
etykietach ze względu na alergików.
Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»
Podając wino często stajemy przed problemem, iż jestono zachłodne lubza ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).