Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

Możliwości zakupu wina jest całkiem sporo. Sklepy spożywcze, delikatesy, supermarkety, sklepy specjalistyczne, Internet, wreszcie dostawczy oferujący wina w tak zwanej sprzedaży bezpośredniej. Można wreszcie przywieźć sobie wina z zagranicznej podróży. 120 butelek, które przywieźć można z krajów Unii to dużo. Entuzjaści tego sposobu zaopatrywania się w wino, mają już "swoje" sklepy w Niemczech, blisko naszej granicy, wcześniej zamawiają wina i potem własnym samochodem odbierają zamówienie. Ceny w Niemczech, zwłaszcza jeśli chodzi o wina włoskie, są na tyle niższe od polskich, że po większe, a prawem dozwolone, zakupy warto się tam udać. Dobrze, że są takie możliwości, jednak prywatny import na własny użytek z całą pewnością nie zachwieje bytem polskich sklepów z winami. Polscy konsumenci w zdecydowanej większości wina, zwłaszcza te do codziennego spożycia kupować będą w Polsce. Gdzie więc dokonać najlepszych zakupów?
Zdecydowanie najgorszym miejscem zakupu wina są sklepy spożywcze i małe osiedlowe supermarkety. Zazwyczaj znajdziemy w nich niewielki asortyment raczej kiepskich win, źle wyeksponowanych, w dodatku na ogół w nieodpowiednim miejscu, na przykład na intensywnie oświetlonej słonecznym światłem półce. Ponadto zetkniemy się z absolutną niewiedzą personelu, łącznie z kierownictwem i właścicielami na temat oferowanego w ich sklepie asortymentu. Pół biedy jeśli chcemy kupić Sofię, bo potrzebujemy zrobić sos. Jeśli jednak myślimy o winie do obiadu, może to być ryzykowne.
Znacznie większy wybór win znajdziemy w sklepach delikatesowych. W ciągu ostatnich lat stoiska z winami w delikatesach znacznie się powiększyły i choć wybór win jest często przypadkowy, to czasami bywa już porównywalny z ofertą sklepów specjalistycznych. Tak jest »



<<< [1] 2 3 4 >>>

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).