Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

W sklepie z winami, podziwiając setki i tysiące butelek, zawsze spoglądamy na etykietę. To na etykiecie szukamy opisu kupowanego wina. Etykieta stanowi swego rodzaju metrykę wina i stanowi bardzo ważną wskazówkę ułatwiająca jego zakup. Znajdziemy na niej wskazówki co do jego pochodzenia, jakości, smaku i aromatu. Niektóre z tych informacji podane są wprost, jak rocznik, region pochodzenia, klasyfikacja czy zawartość alkoholu. Inne wymagają nieco wiedzy gdyż ukryte są "między wierszami". Zależy to od kraju, regionu i lokalnej tradycji. Etykiety win Nowego Świata są bardzo proste i czytelne, nawet dla początkującego amatora wina, podczas gdy wina europejskie opisane są w sposób nieco bardziej skomplikowany. Etykiety niemieckie zawierają bardzo dokładny, wręcz katalogowy opis wina, z którego przy pewnej wprawie łatwo skorzystać. Z kolei etykiety włoskie, francuskie i hiszpańskie powiedzą nam o winie bardzo wiele, jeżeli nauczymy się odczytywać informacje, które podane są nie wprost, ale wynikają z treści umieszczonych na etykiecie napisów. Przy omawianiu każdego z regionów poświecimy trochę więcej uwagi etykietom, tutaj na razie garść informacji podstawowych.
Każda etykieta zawiera dane opisujące pojemność butelki i zawartość alkoholu, na każdej też występuje kraj pochodzenia. I tu uwaga pierwsza. Wiele win butelkowanych jest poza miejscem produkcji. Wiele win z Nowego Świata butelkowanych jest w Niemczech, czasami we Francji, także w Polsce, gdzie przez lata związane to było z ulgami celnymi. Takich win na ogół należy unikać, nie dlatego że pośrednik, który wino butelkuje musi być niesolidny. Po prostu transport w dużych zbiornikach wino znosi znacznie gorzej niż przewożenie w butelkach. Jest wówczas »



<<< [1] 2 3 4 >>>

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).