|












|
| | | W sklepie z winami, podziwiając setki i tysiące butelek, zawsze spoglądamy na etykietę. To na etykiecie szukamy opisu kupowanego wina. Etykieta stanowi swego rodzaju metrykę wina i stanowi bardzo ważną wskazówkę ułatwiająca jego zakup. Znajdziemy na niej wskazówki co do jego pochodzenia, jakości, smaku i aromatu. Niektóre z tych informacji podane są wprost, jak rocznik, region pochodzenia, klasyfikacja czy zawartość alkoholu. Inne wymagają nieco wiedzy gdyż ukryte są "między wierszami". Zależy to od kraju, regionu i lokalnej tradycji. Etykiety win Nowego Świata są bardzo proste i czytelne, nawet dla początkującego amatora wina, podczas gdy wina europejskie opisane są w sposób nieco bardziej skomplikowany. Etykiety niemieckie zawierają bardzo dokładny, wręcz katalogowy opis wina, z którego przy pewnej wprawie łatwo skorzystać. Z kolei etykiety włoskie, francuskie i hiszpańskie powiedzą nam o winie bardzo wiele, jeżeli nauczymy się odczytywać informacje, które podane są nie wprost, ale wynikają z treści umieszczonych na etykiecie napisów. Przy omawianiu każdego z regionów poświecimy trochę więcej uwagi etykietom, tutaj na razie garść informacji podstawowych.
Każda etykieta zawiera dane opisujące pojemność butelki i zawartość alkoholu, na każdej też występuje kraj pochodzenia. I tu uwaga pierwsza. Wiele win butelkowanych jest poza miejscem produkcji. Wiele win z Nowego Świata butelkowanych jest w Niemczech, czasami we Francji, także w Polsce, gdzie przez lata związane to było z ulgami celnymi. Takich win na ogół należy unikać, nie dlatego że pośrednik, który wino butelkuje musi być niesolidny. Po prostu transport w dużych zbiornikach wino znosi znacznie gorzej niż przewożenie w butelkach. Jest wówczas » <<< [1] 2 3 4 >>> | |
| |
|
|
|
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino
im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się,
dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską
ciekawostką.
|
|
|
|
|