Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:

W sklepie z winami, podziwiając setki i tysiące butelek, zawsze spoglądamy na etykietę. To na etykiecie szukamy opisu kupowanego wina. Etykieta stanowi swego rodzaju metrykę wina i stanowi bardzo ważną wskazówkę ułatwiająca jego zakup. Znajdziemy na niej wskazówki co do jego pochodzenia, jakości, smaku i aromatu. Niektóre z tych informacji podane są wprost, jak rocznik, region pochodzenia, klasyfikacja czy zawartość alkoholu. Inne wymagają nieco wiedzy gdyż ukryte są "między wierszami". Zależy to od kraju, regionu i lokalnej tradycji. Etykiety win Nowego Świata są bardzo proste i czytelne, nawet dla początkującego amatora wina, podczas gdy wina europejskie opisane są w sposób nieco bardziej skomplikowany. Etykiety niemieckie zawierają bardzo dokładny, wręcz katalogowy opis wina, z którego przy pewnej wprawie łatwo skorzystać. Z kolei etykiety włoskie, francuskie i hiszpańskie powiedzą nam o winie bardzo wiele, jeżeli nauczymy się odczytywać informacje, które podane są nie wprost, ale wynikają z treści umieszczonych na etykiecie napisów. Przy omawianiu każdego z regionów poświecimy trochę więcej uwagi etykietom, tutaj na razie garść informacji podstawowych.
Każda etykieta zawiera dane opisujące pojemność butelki i zawartość alkoholu, na każdej też występuje kraj pochodzenia. I tu uwaga pierwsza. Wiele win butelkowanych jest poza miejscem produkcji. Wiele win z Nowego Świata butelkowanych jest w Niemczech, czasami we Francji, także w Polsce, gdzie przez lata związane to było z ulgami celnymi. Takich win na ogół należy unikać, nie dlatego że pośrednik, który wino butelkuje musi być niesolidny. Po prostu transport w dużych zbiornikach wino znosi znacznie gorzej niż przewożenie w butelkach. Jest wówczas »



<<< [1] 2 3 4 >>>

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).