|












|
| | |
PORADY
»Temperatury podawania
Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. Związki aromatyczne charakterystyczne dla win czerwonych, o dużych cząsteczkach, ciężkie, mniej lotne, parują wolniej, potrzebują nieco wyższej temperatury, aby rozwinąć ...
»więcej |  | »Jak schłodzić wino ?
Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również nalać do kieliszka wino nieco za chłodne. Szybko osiągnie ono właściwą temperaturę. W żadnym razie i w żaden sposób nie ...
»więcej |  | »Dekantacja
Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po latach doświadczeń, muszę przyznać, że w tej kwestii nie miałem racji. Uważam, że zdecydowanej większości win dobrze robi otwarcie butelki ...
»więcej |  | »Przechowywanie
Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu nie poleca się dłuższego przechowywania wina w lodówce. Pomieszczenie gdzie przechowuje się wino powinno być raczej ciemne, gdyż światło powoduje ... »więcej |  | poprzednia [1] 2 następna |
|
|
|
Siarczyny , związane z konserwowaniem
wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa
dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na
etykietach ze względu na alergików.
|
|
|
|
|
|
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).
|
|
|
|