Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Jak schłodzić wino ?


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również nalać do kieliszka wino nieco za chłodne. Szybko osiągnie ono właściwą temperaturę. W żadnym razie i w żaden sposób nie wolno wina podgrzewać. Chyba, że przyrządzamy właśnie grzane wino, a i wtedy nie polecam raczej podgrzewania butelki.


Jeśli wino jest zbyt ciepłe to najlepszym sposobem schłodzenia go jest wstawienie butelki do kubełka z zimną wodą z lodem. Można również, jeżeli mamy więcej czasu włożyć butelkę do lodówki o temperaturze 5 - 6 stopni Celsjusza. W takim przypadku owinięcie butelki mokrą ściereczką przyspieszy schładzanie. W żadnym razie nie wolno schładzać wina wkładając butelkę do zamrażalnika, to że o niej zapomnimy i że pęknie jest niemal.

« więcej

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).