Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Jak schłodzić wino ?


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również nalać do kieliszka wino nieco za chłodne. Szybko osiągnie ono właściwą temperaturę. W żadnym razie i w żaden sposób nie wolno wina podgrzewać. Chyba, że przyrządzamy właśnie grzane wino, a i wtedy nie polecam raczej podgrzewania butelki.


Jeśli wino jest zbyt ciepłe to najlepszym sposobem schłodzenia go jest wstawienie butelki do kubełka z zimną wodą z lodem. Można również, jeżeli mamy więcej czasu włożyć butelkę do lodówki o temperaturze 5 - 6 stopni Celsjusza. W takim przypadku owinięcie butelki mokrą ściereczką przyspieszy schładzanie. W żadnym razie nie wolno schładzać wina wkładając butelkę do zamrażalnika, to że o niej zapomnimy i że pęknie jest niemal.

« więcej

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).