|












|
| | |
Jak schłodzić wino ?

|
Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również nalać do kieliszka wino nieco za chłodne. Szybko osiągnie ono właściwą temperaturę. W żadnym razie i w żaden sposób nie wolno wina podgrzewać. Chyba, że przyrządzamy właśnie grzane wino, a i wtedy nie polecam raczej podgrzewania butelki.
Jeśli wino jest zbyt ciepłe to najlepszym sposobem schłodzenia go jest wstawienie butelki do kubełka z zimną wodą z lodem. Można również, jeżeli mamy więcej czasu włożyć butelkę do lodówki o temperaturze 5 - 6 stopni Celsjusza. W takim przypadku owinięcie butelki mokrą ściereczką przyspieszy schładzanie. W żadnym razie nie wolno schładzać wina wkładając butelkę do zamrażalnika, to że o niej zapomnimy i że pęknie jest niemal.
|  | | « więcej | |
| |
| |
|
|
|
Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w
IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z
winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze
skarby.
|
|
|
|
|