Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dekantacja


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po latach doświadczeń, muszę przyznać, że w tej kwestii nie miałem racji. Uważam, że zdecydowanej większości win dobrze robi otwarcie butelki na 15 do 30 minut przed podaniem. Warto także przelać je do karafki, nie po to aby, wzorem profesjonalnych sommelierów, nad płomieniem świecy oddzielać prawdziwy lub wyimaginowany osad, ale po prostu po to aby wino napowietrzyć. Warto to robić zarówno w przypadku win młodych, które dzięki utlenieniu pozbywają się nadmiaru garbnikowej ostrości i łagodnieją, jak i w przypadku win starszych, których aromat nabiera finezji rozwija całą swoją złożoność. Karafki nie muszą być przy tym specjalnie wyszukane albo bardzo drogie. Najlepiej aby były proste, z przezroczystego szkła, bez wzorów, zabarwień czy ozdób. Ich jedynym zadaniem jest dostarczenie winu powietrza. Kryształowe, ozdobnie rżnięte naczynia, zachowajmu raczej dla babcinych nalewek. 

« więcej

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).