|












|
| | |
Przechowywanie

| Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu nie poleca się dłuższego przechowywania wina w lodówce. Pomieszczenie gdzie przechowuje się wino powinno być raczej ciemne, gdyż światło powoduje przyspieszenie zachodzących w winie reakcji chemicznych. Wino stojące długo na półkach sklepowych, szczególnie w miejscach nasłonecznionych lub oświetlonych jarzeniówkami, to niemal gwarancja przykrej niespodzianki. W pomieszczeniu, w którym przechowuje się wino nie powinno być silnych obcych zapachów jak np. benzyna, chemikalia itp. Łatwo przenikają one przez korek, nieodwracalnie psując bukiet wina.Wino nie znosi kontaktu z powietrzem. Utlenia się, powodując nieodwracalne pogorszenie jakości. Dlatego też butelki z winem przechowuje się w pozycji leżącej, tak aby korek był stale zanurzony w winie. Zapobiega to jego wysychaniu i tworzeniu szczelin, przez które do butelki dostawałoby się powietrze. Z tych samych powodów wino transportowane w cysternach, narażone na kontakt z powietrzem na dużej powierzchni zawsze będzie gorsze od butelkowanego przez producenta i transportowanego w butelkach.
|  | | « więcej | |
| |
| |
|
|
|
Istnieje ponad 10 tysięcy odmian
winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że
próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je
wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat
|
|
|
|
|