Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja


Terroir

Terroir, w tym krótkim, trudno przetłumaczalnym na inne języki słowie zawiera się kwintesencja francuskiej filozofii wina. Przez terroir rozumie się zespół czynników, niezależnych od człowieka, związanych ściśle z danym terenem, kształtujących warunki uprawy winorośl. Szwajcarskie winnice rosną na stromych alpejskich zboczach   fot.IVV Niektórzy proponują więc określenie teren ale nie jest ono zbyt szczęśliwe. Terroir to coś więcej, bardziej w intuicyjnym rozumieniu odpowiada szeroko rozumianemu słowu ziemia. Ziemia to oczywiście podłoże, gleba, a ta jest bardzo ważnym czynnikiem w procesie dojrzewania winnej latorośli. Otoczaki w Chateauneuf du Pape Decydujące są jej własności fizyczne, a w mniejszym stopniu jej skład chemiczny. Winorośl dobrze czuje się na glebach ubogich: żwir, glina, otoczaki, łupki, margle, kreda. Podłoże, na którym uprawia się winogrona powinno być przede wszystkim przenikalne dla wody i ciepła. Gleba, która w czasie deszczu wchłania wodę, nie pozwalając jej spływać po powierzchni, natomiast w czasie gorących dni „magazynuje” ciepło jest wręcz wymarzona dla wytwarzania wina. Częste mgły w winnicach Piemontu   fot. sch Ziemia to także klimat. Nasłonecznienie, temperatury, wilgotność, te czynniki związane z klimatem decydują o zawartości cukru i aromatu w winogronach, decydują więc o smaku wina. Warto przy tym pamiętać, że często najlepsze wina powstają tam gdzie znajdują się najdalej na północ wysunięte granice występowania danych szczepów. Np dla szczepu chardonnay i pinot noir jest to Szampania i Burgundia, dla szczepu riesling Alzacja i południowe krańce Niemiec. La Petite Siberie na połnocnych stokach Corbieres w Roussillon   fot. sch Ziemia to wreszcie położenie winnicy. Nie tylko położenie geograficzne i związany z tym klimat, ale przede wszystkim ukształtowanie terenu, na którym leży winnica, wystawienie do słońca, odległość od zbiorników wodnych. Najlepsze wina wytwarzane są w winnicach położonych na stokach wzgórz, o dobrym nasłonecznieniu, rozciągających się wzdłuż rzek. Nie na darmo winiarze powiadają, że wielkie wino powstaje wówczas gdy winnica przegląda się w rzece. Słynna winnica Hermitage La Chapelle w dolinie Rodanu    fot. sch Terroir ma dla jakości win francuskich znaczenie zasadnicze. Od wielu pokoleń, przez setki lat winiarze wyszukiwali najlepsze działki i zakładali na nich winnice umiejętnie dobierając szczepy winogron najlepiej pasujące do rodzaju gleby, ukształtowania terenu, położenia ale także do charakteru win jaki chcieli otrzymać. Najwybitniejsi winiarze uważają, że wielkie wino rodzi się w winnicy i blask swój zawdzięcza właśnie terroir. Zadaniem zaś producenta jest nie zepsuć tego co stworzyła natura. Małe nadmorskie winnice południowej Dalmacji   fot.sch W krajach Nowego Świata, które nie mają tysiącletnich winiarskich tradycji, podchodzi się do tego problemu inaczej. Technika wytwarzania wina osiągnęła tam bardzo wysoki poziom, zaś do terroir przywiązuje się mniejszą wagę. Wina produkuje się z winogron zebranych na olbrzymich terenach, nie interesując się zbytnio zachowaniem ich tożsamości. [267:l] W rezultacie powstają wina dobre, czasem bardzo dobre, niewiele jednak różniące się między sobą, pozbawione indywidualności i tego błysku, który zachwyca i pozwala naprawdę kochać wino. Porównując wina europejskie z modnymi ostatnio winami Nowego Świata warto o tym pamiętać. Warto docenić znaczenie terroir, które sprawia, że wina mają duszę.




Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).