|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
AGHIORGHITIKO Wino z tego szczepu, w reginie Nemea, zwane „krwią Herkulesa”, uprawiane głównie na wysokich wzgórzach, jest wytrawne, eleganckie, o ciemnoczerwonym kolorze i dużym potencjale dojrzewania. Winom pochodzącym z upraw położonych niżej może czasem brakować kwasowości. Obok win jednoszczepowych z odmiany tej produkuje się także wina, będące kupażami z innymi szczepami, najczęściej z cabernet sauvignon | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|