|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
AGLIANICO Szczep ten doskonale czuje się na glebach wulkanicznych i najlepsze rezultaty osiąga w dwóch rejonach DOC: Aglianico del Vulture w Basilicata i Taurasi w Kampanii, a także Falerno i Cecube. Młode wina charakteryzują się intensywnym, ciemnoczerwonym kolorem granatu, są bogate w taniny i posiadają wyraźną kwasowość, która pozwala im dobrze dojrzewać. Aglianico del Vulture, jedno z najważniejszych win południowych Włoch, wytwarzane jest w prowincji Potenza w regionie Basilicata w 100% z tego szczepu. Znane są trzy typy tego wina: vecchio (dojrzewanie 3 lata, z czego dwa lata w drewnianych beczkach), riserva (po pięciu latach dojrzewania) i spumante (wina musujące). Z kolei najlepsze czerwone wina w Kampanii to Taurasi pochodzące z upraw położonych położonych około 500 m nad poziomem morza. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Żadne wino nie powinno być spożywane
natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech
miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po
szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej,
pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki
|
|
|
|
|