|












|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
AIRéN Airén zajmuje ponad 30% powierzchni wszystkich upraw winorośli w Hiszpanii (476300ha). Występuje przede wszystkim w regionie La Mancha, ale również w okolicy Madrytu czy Walencji. Dobrze znosi lata gorące i suche. Gęstość nasadzeń jest raczej niewielka. W takich warunkach wydajność jest słaba, ale koncentracja spora i wina osiągają bez problemu 13 do 14% alkoholu. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|