|












|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ALEATICO We Włoszech uprawiany w wielu prowincjach (Piemont, Toskania, Lacjum, Marche, Apulia, Basilicata, Kampania i Sardynia), uprawy zajmują jednak niewielkie obszary (537ha). Występuje także we Francji, na Korsyce (25ha, osiem najstarszych odmian), a także w Chile (pod nazwa aleatica, służy tu do produkcji czerwonego muskatu), w Australii, Kalifornii i dawnych krajach ZSRR w Azji Środkowej (Kazachstan i Uzbekistan) | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|