|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ALICANTE-BOUSCHET Szczep czarnej winorośli francuskiej, otrzymany w 1855 r, przez Henri Bouschet de Bernard ze skrzyżowania petit bouschet (które samo jest krzyżówką szczepów aramona i teinturier du cher) oraz grenache. W ten sposób powstały trzy, bardzo podobne, szczepy: alicante-henri-bouschet, alicante-bouschet nr 1 oraz alicante-bouschet nr 2. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|