|












|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ALIGOTé Wina z tego szczepu są lekkie, świeże, z wysoką kwasowością, o lekkim, choć wyraźnym aromacie cytrusów). Dobrze dojrzewają, lecz zazwyczaj pije się je, gdy są młode, często w formie popularnego we Francji aperitifu zwanego kir, powstającego przez zmieszanie wina aligoté z likierem cassis. Aligoté jest też często używane jako uzupełnienie chardonnay. Najlepsze wina z aligoté powstają w Bouzeron, gdzie przepisy ograniczają wydajność do 45 hl/ha. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Gruzja przyjęła chrześcijaństwo w
IV wieku i jak głosi opowieść pierwszy krzyż wykonano z
winorośli, aby podkreślić, że wiara i wino to najświętsze
skarby.
|
|
|
|
|