|












|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ALIGOTé Alligoté, alligotay (Côte Nuits), griset blanc (Beaune), plant gris (w okolicach Meursault), plant de trois raisins (na północy Dijon), plant de Trois, blanc de Troyes (Gevrey), troyen blanc, chaudenet gras (Côte Châlonnaise), vert blanc (w Jurze), giboudot blanc (w Rully i Mercurey), carcairone blanc (w dolinie Suze), carchierone lub pistone z prowincji Porto Maurizio | Pochodzenie | Synonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|