Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


ALIGOTé

Przede wszystkim we Francji, w Burgundii (do produkcji win AOC Bourgogne Aligoté), gdzie obszar jego upraw stale się powiększa (w 1988 było 500 ha, a już 10 lat później ponad 1700 ha), można go tam sadzić na gorszych glebach. Aligoté występuje także w Rosji i byłych republikach ZSRR (5000ha, produkuje się tu z niego sok, wino stołowe, wino musujące i alkohol), w Rumunii (12420ha, wina o wyższej kwasowości), w Bułgarii (4000ha, region Chirpan, na południu), a także w Szwajcarii, Kanadzie, Kalifornii i Chile (miesza się je tu z sémillon i rieslingiem). W sumie uprawy aligoté na całym świecie sięgają 50 tys. hektarów.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).