|












|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ALVARINHO Wina z alvarinho to wina jednoszczepowe, o wysokiej jakości, uważane za najlepsze w regionie Vinho Verde. Z kolei w regionie Rias Baixas w Hiszpanii otrzymuje się z tego szczepu wina szlachetne, aromatyczne o sporej kwasowości i wysokiej zawartości alkoholu. Przeważają w nich aromaty moreli, gruszek i grejpfrutów. Owoce mają grubą skórkę, bogatą we wszelkiego rodzaju składniki aromatyczne, dają jednak stosunkowo mało soku. Stąd wina wytwarzane z tej odmiany należą do najdroższych białych win w Hiszpanii. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Żadne wino nie powinno być spożywane
natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech
miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po
szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej,
pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki
|
|
|
|
|