Uprawiana w Portugalii (410ha), w regionie Vinho Verde, w okolicach Monção. W Hiszpanii występuje na obszarze 1115ha, w regionie Rias Baixas w Galicji.
Siarczyny , związane z konserwowaniem
wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa
dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na
etykietach ze względu na alergików.
Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»
Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, niepowinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»
Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).