Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


ARAMON

Czarna winorośl z Francji, uprawiana w dużych ilościach w drugiej połowie XIX wieku w Langwedocji. Jej popularność związana była z odpornością na choroby, dużą wydajnością i rozwojem sieci kolejowej, pozwalającej na gromadzenie wina w dużych centrach i tym samym na zwycięstwo w konkurencji z małymi regionalnymi wytwórniami. W ten sposób winorośl ta przyniosła fortunę kilku pokoleniom winiarzy, których zamki do dziś pozostają ważnym elementem pejzażu Langwedocji. Klasyfikacja szczepów winorośli, wprowadzona w 1955r, spowodowała znaczne ograniczanie upraw. Aramon wyeliminowano z listy odmian dopuszczonych do produkcji win AOC i obłożono podatkami z racji wysokiej wydajności.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).