Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


ARAMON

Wina wyprodukowane z aramon po obfitych zbiorach są czerwone, ale bardzo jasne i cienkie, o niskiej zawartości alkoholu, często wymagają zmieszania z odmianami barwiącymi. Jeśli wydajność nie jest zbyt wysoka można otrzymać różowe wino o poprawnej jakości. Ostatnio kilku winiarzy podjęło próbę przywrócenia tej odmianie dawnego blasku. Wprowadzając nowe technologie i ograniczając wydajność uzyskują bardzo przyzwoite wina, sprzedawane jednak tylko jako wina stołowe. Można już je znaleźć również w Polsce.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).