|












|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ARAMON Wina wyprodukowane z aramon po obfitych zbiorach są czerwone, ale bardzo jasne i cienkie, o niskiej zawartości alkoholu, często wymagają zmieszania z odmianami barwiącymi. Jeśli wydajność nie jest zbyt wysoka można otrzymać różowe wino o poprawnej jakości. Ostatnio kilku winiarzy podjęło próbę przywrócenia tej odmianie dawnego blasku. Wprowadzając nowe technologie i ograniczając wydajność uzyskują bardzo przyzwoite wina, sprzedawane jednak tylko jako wina stołowe. Można już je znaleźć również w Polsce. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Istnieje ponad 10 tysięcy odmian
winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że
próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je
wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat
|
|
|
|
|