|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ARAMON Wina wyprodukowane z aramon po obfitych zbiorach są czerwone, ale bardzo jasne i cienkie, o niskiej zawartości alkoholu, często wymagają zmieszania z odmianami barwiącymi. Jeśli wydajność nie jest zbyt wysoka można otrzymać różowe wino o poprawnej jakości. Ostatnio kilku winiarzy podjęło próbę przywrócenia tej odmianie dawnego blasku. Wprowadzając nowe technologie i ograniczając wydajność uzyskują bardzo przyzwoite wina, sprzedawane jednak tylko jako wina stołowe. Można już je znaleźć również w Polsce. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Za tak zwane wino korkowe
odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się
niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem,
znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i
odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem.
To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy"
zapach i drażniący gorzki smak.
|
|
|
|
|