|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
ARAMON Czarna winorośl z Francji, uprawiana w dużych ilościach w drugiej połowie XIX wieku w Langwedocji. Jej popularność związana była z odpornością na choroby, dużą wydajnością i rozwojem sieci kolejowej, pozwalającej na gromadzenie wina w dużych centrach i tym samym na zwycięstwo w konkurencji z małymi regionalnymi wytwórniami. W ten sposób winorośl ta przyniosła fortunę kilku pokoleniom winiarzy, których zamki do dziś pozostają ważnym elementem pejzażu Langwedocji. Klasyfikacja szczepów winorośli, wprowadzona w 1955r, spowodowała znaczne ograniczanie upraw. Aramon wyeliminowano z listy odmian dopuszczonych do produkcji win AOC i obłożono podatkami z racji wysokiej wydajności. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Istnieje ponad 10 tysięcy odmian
winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że
próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je
wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat
|
|
|
|
|