Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


ARAMON

Czarna winorośl z Francji, uprawiana w dużych ilościach w drugiej połowie XIX wieku w Langwedocji. Jej popularność związana była z odpornością na choroby, dużą wydajnością i rozwojem sieci kolejowej, pozwalającej na gromadzenie wina w dużych centrach i tym samym na zwycięstwo w konkurencji z małymi regionalnymi wytwórniami. W ten sposób winorośl ta przyniosła fortunę kilku pokoleniom winiarzy, których zamki do dziś pozostają ważnym elementem pejzażu Langwedocji. Klasyfikacja szczepów winorośli, wprowadzona w 1955r, spowodowała znaczne ograniczanie upraw. Aramon wyeliminowano z listy odmian dopuszczonych do produkcji win AOC i obłożono podatkami z racji wysokiej wydajności.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).