Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


CABERNET SAUVIGNON

Bidure (bois dur, w bordoskim patois), vidure, petite vidure, vidure sauvignonne, navarre (w Dordonii), bouchet (Saint-Emilion), marchoupet (Castillon-la-Bataille), carbouet (Bazadais), sauvignonne (Graves), sauvignon (Médoc), sauvignon rouge, petit cabernet (też w Maroku), petite parde (Beautiran), bouschet-sauvignon (Libournais), kaberne-sovinjon lub lafite czy też lafet (Rosja i Bułgaria), burdeos tinto (Hiszpania).

Pochodzenie | Synonimy | Występowanie | Charakterystyka




Istnieje ponad 10 tysięcy odmian winorośli zarejestrowanych do produkcji wina. Oznacza to, że próbując codziennie wina z jednej odmiany, aby poznać je wszystkie potrzebujemy ponad 27 lat

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).