|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
CABERNET FRANC Wino z cabernet franc jest trochę mniej nasycone kolorem i uboższe w taniny niż cabernet sauvignon. W Bourgueil otrzymuje się wina o silnym zapachu truskawkowym, podczas gdy w Chinon wina te mają delikatniejszy zapach fiołków. Winorośl ta jest uważana za bardziej żywotną niż cabernet sauvignon, aczkolwiek jest mniej produktywna. W większości regionów Francji cabernet franc pozostaje wciąż tylko składnikiem do mieszanek, wyjątkiem są regiony Saint-Emilion i Pomerol, gdzie jest to najważniejsza odmiana. W dolinie Loary cabernet franc jest używany do produkcji znakomitych czerwonych win, takich jak: Bourgeil, Saint-Nicolas-de-Bourgeil, Chinon i Saumur-Champigny oraz dobrych win różowych Cabernet d`Anjou i Cabernet de Saumur. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|