|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
BOURBOULENC Bourboulenco lub bourbounenco, bourbouleng, bourboulenque, clairette dorée, grosse clairette (w Var), clairette à grains ronds (Aigues-Mortes), clairette blanche lub clairette dorée (Paulhan), malvoisie (La Clape), mourteille (Saint-Génis-des-Fontaines), blanquette (Pireneje Wschodnie), clairette productive (Beausset, w Var), doucillon (Cassis), blanquette du Gard i blanquette menue, roussette, roussette du Vaucluse, roussaou, clairette rousse (w Vaucluse), oundenc (Villaudric). | Pochodzenie | Synonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Żadne wino nie powinno być spożywane
natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech
miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po
szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej,
pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki
|
|
|
|
|