Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


BOURBOULENC

Bourboulenco lub bourbounenco, bourbouleng, bourboulenque, clairette dorée, grosse clairette (w Var), clairette à grains ronds (Aigues-Mortes), clairette blanche lub clairette dorée (Paulhan), malvoisie (La Clape), mourteille (Saint-Génis-des-Fontaines), blanquette (Pireneje Wschodnie), clairette productive (Beausset, w Var), doucillon (Cassis), blanquette du Gard i blanquette menue, roussette, roussette du Vaucluse, roussaou, clairette rousse (w Vaucluse), oundenc (Villaudric).

Pochodzenie | Synonimy | Występowanie | Charakterystyka




Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).