|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
BOAL Nazwą boal określa się wiele szczepów, czasami uprawianych razem. Część z nich zaliczana jest jednocześnie do innych gatunków (boal de Alicante – alicante branco, boal de Praça – valenci blanco, boal babosa – ahmer bou`ahmer, boal bonifacio – vital Blanc, boal carrasquenho – alicante branco, boal prior – tamares). Według J. de Carvalho można wyróżnić dwie grupy boal: boal właściwy i boal branco. Winogrona z obu tych grup są białe, o bardzo dobrej jakości zarówno do produkcji wina jak i jako winogrona deserowe. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino
im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się,
dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską
ciekawostką.
|
|
|
|
|