Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


ASSYRTIKO

Wina z assyrtiko charakteryzują się wysoką kwasowością. Białe, wytrawne, bardzo mocne wina produkowane są na wyspie Santorini pod nazwą nycteri. Z odmiany assyrtiko produkje się często vins de paille (wina słomiane) o nazwie liastos (od imienia Heliosa, boga słońca), wytwarzane z połączenia assyrtiko i aïdani. Są one lekko musujące i naturalnie słodkie (dzięki przedłużonemu przebywaniu na słońcu). Wina liastos produkuje się także w rejonie Aten łącząc assyrtiko ze szczepem savatiano, charakteryzującym się niską kwasowością.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Znany francuski aktor Gerard Depardieu jest również zapalonym winiarzem. Wraz ze swoją partnerką, aktorką Carole Bouquet, wytwarza wino w kilkunastu niewielkich winnicach w różnych zakątkach świata.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).