Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


AUXERROIS

Niewiele wiadomo o pochodzeniu auxerrois i jego uprawach przed 1914 r. Losy tego szczepu badał Wanner, Dyrektor Stacji Winnic Laquenexy, blisko Metz. Hrabia Odart w swoim „Traktacie o szczepach winorośli” opisuje białą, przedwcześnie dojrzałą winorośl z Kientzheim, o białych, podłużnych jagodach i małej płodności. Było to prawdopodobnie właśnie auxerrois, które w Alzacji stało się dość powszechnie uprawianym gatunkiem

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).