Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


AUXERROIS

Szczep auxerrois jest obecnie uprawiany we Francji: w Alzacji, w Lotaryngii (w regionie Mozeli), w Haute-Marne, w dolinie Loary oraz w Jurze. Uprawy tego szczepu wciąż się powiększają (w 1999r. 1954ha). Inne kraje, gdzie występuje auxerrois to: Luksemburg (157ha), Niemcy (56ha), Kanada (8ha), RPA (14ha, pod nazwą erroné de chardonnay), a także Chile, Australia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Nowa Zelandia, Słowenia. W sumie na całym świecie uprawy te zajmują obszar 2300ha. Auxerrois może być uprawiany także w trudnych warunkach nie sprzyjających dla winorośli.

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).