|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
CHASSELAS Chasselas w wielu krajach uprawiana jest bądź dla pozyskiwania winogron stołowych bądź do produkcji wina. Całkowity obszar upraw nie przekracza 35 tys. ha. Jeśli chodzi o produkcję wina to we Francji powierzchnia upraw wynosi około 500 Ha, gównie w Alzacji, Sabaudii i nad Loarą. Na świecie główne obszary uprawy znajdują się w Szwajcarii (5596 ha), gdzie chasselas jest najczęściej uprawianym szczepem do produkcji wina. Ponadto uprawy chasselas znaleźć można w: Niemczech (1374 ha), Rumunii (13000 ha), na Węgrzech (6000 ha), na terenie państw dawnej Jugosławii (2000 ha) oraz w Czechach, na Słowacji, w Hiszpanii, Portugalii i Nowej Zelandii. | Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|