|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
MERLOT Nie wiele można powiedzieć na temat pochodzenia tej, niezwykle obecnie rozpowszechnionej odmiany winorośli. W okolicach Bordeaux, gdzie aż do XIX wieku znano ją pod nazwą crabutet, traktowana była zawsze jako grono drugorzędne, uzupełniające, nie mogące pod żadnym względem równać się ze szlachetnym szczepem cabernet. Warto jednak wiedzieć, że nawet w Bordeaux powierzchnia upraw szczepu merlot przekraczała znacznie areały przeznaczane pod inne odmiany. Jak niesprawiedliwe było lekceważenie merlot pokazał dopiero wiek dwudziesty, kiedy obok uznanych wielkich win z położonego na lewym brzegu Dordogne okręgu Médoc, coraz większe znaczenie zaczęły osiągać wina z prawobrzeżnych okręgów St-Emilion i Pomerol. Okazało się, że na gliniastych glebach, tam występujących, szczep merlot radzi sobie znacznie lepiej niż, stworzony niemal do żwirowego podłoża w Médoc, cabernet. Do tego stopnia lepiej, że w doskonałych winach z St-Emilion i Pomerol przewaga merlot jest już bardzo wyraźna, zaś do produkcji jednego z najlepszych bordoskich win, słynnego Château Pétrus nie stosuje się w ogóle cabernet sauvignon, tego wydawałoby się symbolu Bordeaux.
| Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|