Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


MERLOT

Nie wiele można powiedzieć na temat pochodzenia tej, niezwykle obecnie rozpowszechnionej odmiany winorośli. W okolicach Bordeaux, gdzie aż do XIX wieku znano ją pod nazwą crabutet, traktowana była zawsze jako grono drugorzędne, uzupełniające, nie mogące pod żadnym względem równać się ze szlachetnym szczepem cabernet. Warto jednak wiedzieć, że nawet w Bordeaux powierzchnia upraw szczepu merlot przekraczała znacznie areały przeznaczane pod inne odmiany. Jak niesprawiedliwe było lekceważenie merlot pokazał dopiero wiek dwudziesty, kiedy obok uznanych wielkich win z położonego na lewym brzegu Dordogne okręgu Médoc, coraz większe znaczenie zaczęły osiągać wina z prawobrzeżnych okręgów St-Emilion i Pomerol. Okazało się, że na gliniastych glebach, tam występujących, szczep merlot radzi sobie znacznie lepiej niż, stworzony niemal do żwirowego podłoża w Médoc, cabernet. Do tego stopnia lepiej, że w doskonałych winach z St-Emilion i Pomerol przewaga merlot jest już bardzo wyraźna, zaś do produkcji jednego z najlepszych bordoskich win, słynnego Château Pétrus nie stosuje się w ogóle cabernet sauvignon, tego wydawałoby się symbolu Bordeaux.
merlot - fot. IVV

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z 1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).