Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z


MERLOT

Merlot uprawia się powszechnie we wszystkich departamentach na południu Francji. Obecnie uprawy zajmują około 100 tysięcy hektarów. Inne kraje europejski to: Włochy (ponad 32 tysiące ha), przede wszystkim na północy, w Toskanii i na Sardynii. W Bułgarii (15 tysięcy ha), w Rosji (10 tysięcy ha), w Rumunii (7 tysięcy ha), w Austrii, Słowenii, Chorwacji i na Węgrzech. Znacznie rzadziej w Hiszpanii i Portugalii. Bardzo popularny w USA, przede wszystkim w Kalifornii (15 tysięcy ha) i w stanie Waszyngton (1 tysiąc ha). Ponadto spore znaczenie ma w Australii (2,5 tysiąca ha), w Chile (2,4 tysiąca ha) w Argentynie (1200 ha). Łącznie światowe uprawy merlot to obecnie około 200 tysięcy ha.
merlot - fot. IVV

Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka




Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).