|
|
| | | Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja
A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|R|S|T|U|W|X|Y|Z
MERLOT Merlot uprawia się powszechnie we wszystkich departamentach na południu Francji. Obecnie uprawy zajmują około 100 tysięcy hektarów. Inne kraje europejski to: Włochy (ponad 32 tysiące ha), przede wszystkim na północy, w Toskanii i na Sardynii. W Bułgarii (15 tysięcy ha), w Rosji (10 tysięcy ha), w Rumunii (7 tysięcy ha), w Austrii, Słowenii, Chorwacji i na Węgrzech. Znacznie rzadziej w Hiszpanii i Portugalii. Bardzo popularny w USA, przede wszystkim w Kalifornii (15 tysięcy ha) i w stanie Waszyngton (1 tysiąc ha). Ponadto spore znaczenie ma w Australii (2,5 tysiąca ha), w Chile (2,4 tysiąca ha) w Argentynie (1200 ha). Łącznie światowe uprawy merlot to obecnie około 200 tysięcy ha.
| Pochodzenie | Symonimy | Występowanie | Charakterystyka |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|