Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja



Wina „bio”
Od pewnego czasu dużo mówi się o winach "ekologicznych", przy czym mało kto umie wyjaśnić co to właściwie znaczy. Przeplatają się określenia w rodzaju "uprawy biologiczne", "biodynamiczne", wina "ekologiczne". Intuicyjnie każdy czuje, że ma to jakiś związek z troską o środowisko naturalne i unikaniem nadmiernej w to środowisko ingerencji. Co się jednak za tym kryje? Co można, a czego nie wolno stosować podczas produkcji wina i uprawy winorośli?
Dawniej było to znacznie prostsze. Nicolas Joly z Coulee de Serrant - jeden z pionierów biodynamiki we Francji Powszechnie, i nie bez racji, uważano, że wino, zwłaszcza wysokiej jakości jest z samej swej natury winem biologicznym, naturalnym. W końcu to jeszcze Pasteur stwierdził, że "... wino jest najzdrowszym i najbardziej higienicznym ze wszystkich napojów". I rzeczywiście wino wytwarzane w określonych regionach, oszczędzonych na ogół przed nadmiernym uprzemysłowieniem miało wszelkie szanse pozostać produktem całkowicie naturalnym. Sytuacja zmieniła się, gdy w produkcji rolnej rozpoczęto stosowanie na dużą skalę środków chemicznych. Herbicydy, pestycydy, nawozy sztuczne, to wszystko nie mogło pozostać bez wpływu na jakość wina. Wprawdzie produkcja wina, zwłaszcza wyższej jakości, podlega dość ostrym uregulowaniom prawnym, jak choćby francuski system AOC, gwarantujący pochodzenie wina i sposób jego wytwarzania, niemniej regulacje te nie mówią nic o stosowaniu nawozów, czy środków ochrony roślin.
Winiarze stanęli więc przed wyborem, Suzanne i Gaston Bergasse z Domaine Saint-Blaise w Langwedocji czy stosować wszelkie nowoczesne udogodnienia, zapewniając sobie wysoką wydajność upraw, czy pozostać przy tradycyjnych metodach, trudniejszych, znacznie bardziej pracochłonnych, wymagających nieustannej obserwacji winnicy i zachodzących w niej zjawisk. Uprawa biologiczna to coś więcej niż stosowanie, bądź nie, określonych metod. To swego rodzaju filozofia, której podstawowym aksjomatem staje się szacunek dla naturalnej równowagi środowiska. Wynika z tego zadanie zachowania środowiska naturalnego wraz z całym jego bogactwem dla przyszłych pokoleń. Stąd też wielka uwaga z jaką producenci win biologicznych przyglądają się życiu swojej winnicy, starając się prowadzić uprawę tak aby nadmierną ingerencją nie zakłócić naturalnej równowagi ekosystemu. Domaine Joliette w Roussillon Idea upraw biologicznych wyjątkowo szeroki oddźwięk znalazła na południu Francji. Tutejsi winiarze, którzy w ciągu ostatnich lat doprowadzili do niesłychanego wzrost jakości swoich win dostrzegli w nowym sposobie upraw element przewagi konkurencyjnej ale nie tylko. Wielu z nich poważnie, wręcz jako misję traktuje zobowiązanie do troski o środowisko naturalne.
Prowadząc winnicę postępują według ściśle określonego zbioru przepisów dopuszczających, lub nie, określone praktyki podczas uprawy winorośli. Zawarte są one w dyrektywie Komisji Europejskiej nr 2092 z 1991 r. oraz kilku rozporządzeniach rządu francuskiego tworzących tzw cahier de charges, co można przetłumaczyć jako wykaz zasad obowiązujących dla upraw biologicznych. Trzeba podkreślić, że cahiers de charges opracowano dla metod uprawy. Nie istnieją analogiczne przepisy czy zasady regulujące sposoby produkcji wina w aspekcie ekologicznym, dlatego też we Francji nie oznacza się win jako biologiczne czy ekologiczne. Phil Coturri z Sonomy Mówi się tylko o winach wytworzonych z winogron uprawianych metodami biologicznymi, stąd cytowany wcześniej napis na etykietach win.
»



<<< [1] 2 >>>

Za tak zwane wino korkowe odpowiedzialny jest pewien gatunek grzyba rozwijającego się niekiedy w korze dębu korkowego. W zetknięciu grzyba z chlorem, znajdującym się w środkach czystości stosowanych do mycia i odkażania, powstaje związek chemiczny zwany trójchloroanizolem. To właśnie TCA nadaje winu nieprzyjemny, zatęchły, "korkowy" zapach i drażniący gorzki smak.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).