Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Winnica | Rocznik | Odmiany winogron | Winifikacja



Madera
Madera to słodkie, wzmacniane wino, którego historię, podobnie jak porto, szampana i wielu innych, pisali Brytyjczycy. Pochodzi ono z należącej do Portugalii wyspy Madera, leżącej na środku Atlantyku, ponad 1200 km na zachód od Lizbony. Wyspę odkryli portugalscy żeglarze w roku 1418, a już siedemdziesiąt lat później, według historycznych zapisów produkowano tam wino. Od początku uprawiano tam te same cztery białe odmiany winorośli. Przede wszystkim sprowadzoną z Krety malvasię, zwaną tu z angielska malmsey oraz trzy szczepy wywodzące się z Portugalii, a mianowicie sercial, bual i verdelho.
W XVII wieku, na skutek blokady francuskich portów morskich przez marynarkę brytyjską, angielscy smakosze, pozbawieni francuskich win, zaczęli sprowadzać je z Hiszpanii i Portugalii. Także z Madery, skąd spore ilości, nienajlepszego wina, wysyłano do Londynu, a także do angielskich kolonii w Indiach. Wtedy też ktoś spostrzegł, że długa morska podróż, z winem przewożonym w grzejących się w tropiku okrętowych ładowniach, poprawia jakość wina, zaś najlepsze okazały się takie, które nie sprzedane w Indiach, powróciły na wyspę, przekraczając podczas podróży dwukrotnie równik. Nazywano je vinho de volta. Próbowano więc opracować taką metodę produkcji, która w jakiś sposób naśladowałaby warunki podczas podróży przez tropikalne morza.
Początek procesu produkcyjnego wygląda podobnie jak w przypadku porto. Fermentację moszczu przerywa się dodając winnego destylatu, po czym wino pozostawia się na mniej więcej rok do sklarowania. Następuje drugi bardzo ważny etap wytwarzania madery. Drewniane beczki z winem umieszcza się na okres od 6 do 12 miesięcy w ogrzewanych pomieszczeniach, w których temperatura wynosi około 45°C. W tym czasie następuje częściowe odparowanie alkoholu, którego stężenie spada o 5 do 8%. Ponownie więc maderę wzmacnia się po czym pozostawia do dojrzewania w dębowych beczkach, często przez długie dziesięciolecia.
Podczas maderyzacji następuje intensywne szybkie utlenianie wina, co powoduje jego wzbogacenie w całą paletę niezwykłych aromatów, suszonych owoców, karmelu, śliwek, rodzynek, kawy, czekolady, tytoniu. Jest też madera winem niezwykle długowiecznym. Podgrzewanie i dodawanie destylatu zapewnia stabilność, dzięki której madera może dojrzewać niemal dowolnie długo stopniowo osiągając coraz większe bogactwo i finezję. Podobnie jak porto madera powstaje zazwyczaj przez mieszanie win z różnych roczników, jednak najlepsze i najszlachetniejsze są madery rocznikowe, pochodzące z winogron zebranych tylko w jednym roku. Zazwyczaj dojrzewają one co najmniej 20 lat.
Wina żółte i słomiane z Jury
Vin jaune czyli wino żółte otrzymuje się w z soku wytłoczonego z późno, niekiedy nawet w listopadzie zbieranych winogron. Moszcz poddaje się fermentacji w dębowych beczkach i pozostawia w nich następnie na sześć do dziesięciu »



<<< [1] 2 >>>

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).