Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Francja

Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wiadomo na pewno, że to nie Francuzi wymyślili wino. Jednak przez wieki robili oni, a wielu znawców twierdzi, że robią nadal wina najlepsze. Żaden inny naród, żadna kultura, nie zrobiły tak wiele dla rozpowszechnienia cywilizacji wina na świecie. Poczynając od technologii, selekcjonowania odmian winorośli, podstaw klasyfikacji wina, wreszcie na sztuce dobierania wina do potraw kończąc, wszędzie znajdujemy wpływy czy wręcz wzorce francuskie.
U podstaw francuskiej filozofii wina leży pojęcie „terroir”. Słowo to oznacza klimat, glebę i położenie winnicy, a więc zespół czynników decydujących o jakości wina. Winiarstwo francuskie to dopasowanie odmian winogron i metod produkcji do terroir, do możliwości, które oferuje natura. Dzięki takiej filozofii, przez wieki kształtowała się swoista symbioza natury, kultury, kuchni i wina.
W dzisiejszym świecie, gdzie wszyscy chcą wytwarzać dobre wina o określonych parametrach, technologia często bierze górę nad indywidualnością. Dlatego też zafascynowani świeżymi, bogatymi winami z Nowego Świata, po pewnym czasie zauważamy, że cabernet z Chile niewiele różni się od tego z Argentyny, zaś shiraz z RPA podobny jest do australijskiego. Mamy więc na rynku zalew przyzwoitych, dobrych i bardzo do siebie podobnych win z całego świata. Tymczasem każde wino francuskie to rezultat setek lat wsłuchiwania się w głosy natury. Tego nie da się odtworzyć w ciągu jednego czy dwóch pokoleń.


Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).