Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Region winiarski określany ogólnie jako Dolina Rodanu składa się z dwóch wyraźnie wyodrębnionych części, które dzieli niemal wszystko. Nie tylko klimat, gleby, ukształtowanie terenu ale także historia i winiarskie tradycje.
Pierwsze siedemdziesiąt kilometrów, pomiędzy Vienne i Valence to tak zwane winnice północne, zwane też septentrionales, zajmujące łącznie 2300 hektarów, a więc niespełna 3% wszystkich nadrodańskich winnic. Hermitage Winorośl uprawiana jest tarasowo, na stromych zboczach nachylonych w stronę rzeki. Panorama Cote-Rotie Granitowe podłoże, bliskość rzeki i subkontynentalny, czasami wręcz surowy klimat tworzą terroirs o wyjątkowej charakterystyce.
Wszystkie czerwone wina z północy doliny Rodanu, otrzymuje się z gron syrah, czasami z niewielkimi dodatkami białych odmian marsanne, roussanne i viognier. Owoce syrah dają winom sporo garbników, dużo owocu i stosunkowo wysoką kwasowość. Sprawia to, że wina doskonale dojrzewają, świetnie czując się także w dębowych beczkach. Przez długie lata mogą zachowywać walory, którymi imponują w młodości, zwłaszcza owocowość i piękną ciemnoczerwoną barwę, wzbogacając się w miarę leżakowania w aromaty korzeni, czarnego pieprzu, palonej kawy i dymu. Są wytrawne, mocne, zawiesiste, ale równocześnie eleganckie i wyważone, często z wyraźnymi nutami mineralnymi.
Winnice południowej części doliny Rodanu, zwane méridionales, stanowią całkowite przeciwieństwo północy. Klimat ciepły, śródziemnomorski, powietrze przesycone zapachem ziół, wiatry od morza. Zamiast stromych zboczy, są tu łagodne pagórki i kotliny, zamiast granitów, piaski, wapienie, glina, łupki i otoczaki. Wielkie bogactwo szczepów - na północy było ich kilka, tu ponad dwadzieścia, i wielkie zróżnicowanie terroirs. Zupełnie inne są więc wina. Na północy były skupione, skoncentrowane, z dystansem. Wymagały czasu i uwagi. Na południu wina od pierwszego łyku atakują, cieszą, rozgrzewają. Bywają również skoncentrowane ale inaczej. Ich wspólną cecha jest treściwość, często nawet kosztem elegancji. W przeciwieństwie do północy, gdzie winiarze niezmordowanie pracują nad udoskonalaniem win z jednego szczepu - syrah, na południu sztuka winiarska to sztuka kompozycji. To tworzenie wina z wielu odmian tak aby wykorzystać najlepsze cechy każdej z nich.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).