Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Poularde demi-deuil - pularda gotowana w chudym rosole z kurczaka nadziewana truflami
Andouillette lyonnaise – kiełbaski podawane na gorąco z frytkami i smażoną cebulą.
Filets de sole nouilles Pyramide – smażone filety z soli na cienko krojonym domowym makaronie.
Canard sauvage au céleri et aux truffes – Dzika kaczka w selerze z truflami - mam przepis
Canette rôti et braisée – mam przepis
Agneau aux épices – mam przepis
Tartare de Thon - Tatar z tuńczyka (Costieres-de-Nîmes) - mam przepis
Coeur de veau en cocotte - Wołowe serca w żeliwnym garnku (Chateauneuf-du-Pape) -mam przepis
Tendron de veau - Mostek wołowy po prowansalsku (Gigondas) - mam przepis
Civet de lièvre - Potrawka z zająca (Chateauneuf-du-Pape) - mam przepis
Tartelettes fines a la tomate - (Côtes-du-Rhône Villages Cairanne) - mam przepis
Daube de boeuf - Duszone wołowina (Gigondas) - mam przepis

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).