Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Poularde demi-deuil - pularda gotowana w chudym rosole z kurczaka nadziewana truflami
Andouillette lyonnaise – kiełbaski podawane na gorąco z frytkami i smażoną cebulą.
Filets de sole nouilles Pyramide – smażone filety z soli na cienko krojonym domowym makaronie.
Canard sauvage au céleri et aux truffes – Dzika kaczka w selerze z truflami - mam przepis
Canette rôti et braisée – mam przepis
Agneau aux épices – mam przepis
Tartare de Thon - Tatar z tuńczyka (Costieres-de-Nîmes) - mam przepis
Coeur de veau en cocotte - Wołowe serca w żeliwnym garnku (Chateauneuf-du-Pape) -mam przepis
Tendron de veau - Mostek wołowy po prowansalsku (Gigondas) - mam przepis
Civet de lièvre - Potrawka z zająca (Chateauneuf-du-Pape) - mam przepis
Tartelettes fines a la tomate - (Côtes-du-Rhône Villages Cairanne) - mam przepis
Daube de boeuf - Duszone wołowina (Gigondas) - mam przepis

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).