Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Jedynym szczepem czerwonych winogron uprawianym w północnej części doliny Rodanu jest syrah. Występują tu również trzy odmiany białe. Są to: viognier, marsanne i roussanne.
W południowej części doliny Rodanu uprawia się dwadzieścia trzy odmiany winorośli. Do najważniejszych szczepów czerwonych należą: grenache, syrah, mourvedre, cinsault, carignan, counoise, vaccarèse, terret Spośród białych należy wymienić przede wszystkim: marsanne, roussanne, viognier, clairette, muscat, picpoul, picardan, bourboulenc, ugni blanc.
W niewielkiej apelacji Châtillon-en-Dios uprawia się ponadto gamay, pinot noir, aligoté i chardonnay.

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).