|
|
| | |
Rozciągające się na przestrzeni blisko 60 km pomiędzy Mâcon a Lyonem, Beaujolais jest, obok Alzacji, jednym z najpiękniejszych regionów winiarskich Francji. Położone na zboczach wzgórz wzdłuż prawego brzegu Saony, sięgające wysokości 500 m n.p.m. winnice tworzą pas o szerokości od 10 do 15 kilometrów.
Klimat jest tu umiarkowany z wpływami oceanicznymi, kontynentalnymi i śródziemnomorskimi. Zimą temperatura może spaść do -10 °C, latem niekiedy dochodzi do 40°C. Późną wiosną zdarzają się gradobicia. Warunki wydają się dość surowe, jednak stare przysłowie winiarzy powiada, że dobre wino powstaje wtedy kiedy cierpi winnica. Bliskość rzeki wpływa łagodząco na klimat i zapewnia wystarczającą wilgotność powietrza, Zaś dzięki nachylonym na południowy wschód zboczom winnice są odpowiednio nasłonecznione.
Gleby w północnej części regionu, zwanej Haut Beaujolais mają przeważnie podłoże granitowe, niekiedy łupkowe. Powstają tu wina o mocniejszej strukturze i większej finezji. Na południu, czyli Bas Beaujolais, mamy do czynienia przede wszystkim z glebami gliniastymi lub piaszczystymi ze sporym udziałem wapienia i kredy. Wina są zdecydowanie lżejsze i bardziej owocowe. | |
| |
| |
|
|
|
Filoksera, z łacińskiego phylloxera
vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek
mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal
całkowicie spustoszył europejskie winnice.
|
|
|
|
|