Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Rozciągające się na przestrzeni blisko 60 km pomiędzy Mâcon a Lyonem, Beaujolais jest, obok Alzacji, jednym z najpiękniejszych regionów winiarskich Francji. Położone na zboczach wzgórz wzdłuż prawego brzegu Saony, sięgające wysokości 500 m n.p.m. winnice tworzą pas o szerokości od 10 do 15 kilometrów.
Klimat jest tu umiarkowany z wpływami oceanicznymi, kontynentalnymi i śródziemnomorskimi. Zimą temperatura może spaść do -10 °C, latem niekiedy dochodzi do 40°C. Późną wiosną zdarzają się gradobicia. Warunki wydają się dość surowe, jednak stare przysłowie winiarzy powiada, że dobre wino powstaje wtedy kiedy cierpi winnica. Bliskość rzeki wpływa łagodząco na klimat i zapewnia wystarczającą wilgotność powietrza, Zaś dzięki nachylonym na południowy wschód zboczom winnice są odpowiednio nasłonecznione.
Gleby w północnej części regionu, zwanej Haut Beaujolais mają przeważnie podłoże granitowe, niekiedy łupkowe. Powstają tu wina o mocniejszej strukturze i większej finezji. Na południu, czyli Bas Beaujolais, mamy do czynienia przede wszystkim z glebami gliniastymi lub piaszczystymi ze sporym udziałem wapienia i kredy. Wina są zdecydowanie lżejsze i bardziej owocowe.

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).