Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Kuchnia regionu Beaujolais stanowi połączenie opartej na winie kuchni burgundzkiej z bogatą w wieprzowe wędliny kuchnią robotniczego Lyonu. Kwasowość beaujolais jest bardzo ceniona przez kucharzy, szczególnie jeśli chodzi o sosy przygotowywane na bazie wina. Beaujolais należy zresztą do bardzo lubianych przez restauratorów win „przyjaznych”, doskonale towarzyszących wielu różnym potrawom. Poniżej podajemy kilka specjalności regionalnej kuchni. .
Grattons - Usmażone na chrupko kawałki skórki wieprzowej
Quenelles de brochet - Duszone klopsiki z mięsa szczupaka zmieszanego z jajkiem i śmietaną
Salade lyonnaise - sałatka z endywii z grzankami i skwarkami z boczku z sosem vinaigrette i musztardą, często z nasionami z pinii
Oeuf en meurettte - Jajka w koszulkach podawane w gęstym sosie z warzyw i czerwonego wina.
Coq au vin - Kurczak duszony w czerwonym winie z czosnkiem, cebulą, często z grzybami.
Gougere - Pieczone ciasto ptysiowe, nadziewane serem gruyere, podawane na gorąco z winem.
W kuchni polskiej wina z Beaujolais znaleźć mogą bardzo szerokie zastosowanie, zwłaszcza w lecie, kiedy powszechne stają się dania z grila. Kanapki, pasztety, kurczak na zimno, pieczony drób, wędliny, sałatki i lekkie sery to najlepsze towarzystwo dla Beaujolais.

Siarczyny , związane z konserwowaniem wina znajdują się w każdym winie. Ich ilość, nie jest szkodliwa dla zdrowia. Ostrzeżenia przed siarczynami umieszcza się na etykietach ze względu na alergików.

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).