Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Jak wszędzie we Francji system AOC wiąże jakość wina ze specyfiką terroir. Najbardziej ogólne apelacje to Bordeaux i Bordeaux Supérieur. Wina wyższej jakości powstają w apelacjach regionalnych, takich jak Médoc czy Graves. Najwyższym szczeblem AOC w Bordeaux są apelacje gminne np. Pauillac, Margaux czy Pessac-Léognan.
Niezależnie od systemu AOC powstawały klasyfikacje szeregujące poszczególne posiadłości. Najstarszą klasyfikacja dotyczyła Médoc. Opracowali ją kupcy winni z okazji Wystawy Światowej w 1855 r. Uszeregowali oni sześćdziesiąt najlepszych posiadłości w pięciu grupach. Do najbardziej prestiżowej zaliczono cztery tzw. Premiers grands crus classés. Są to Châteaux: Lafite, Latour, Margaux i Haut-Brion. To ostatnie należy dzisiaj do Graves. Klasyfikację tę zmieniono tylko raz w 1973 r. kiedy do pierwszej czwórki dodano Château Mouton-Rotschild.
W tym samym 1855 r. sklasyfikowano 26 najlepszych winnic w Sauternes. Na czele znalazło się legendarne Château d'Yquem określone jako Premier Cru Supérieur. Dalej znalazło się 11 posiadłości Premiers Crus oraz 14 châteaux zaliczonych do Deuxièmes Crus. Dziś klasyfikacje w Sauternes i Médoc budzą wiele kontrowersji. Wielu znawców twierdzi, że klasyfikowane niegdyś posiadłości obniżyły loty odcinając kupony od dawnej chwały
W 1959 roku wybrano 16 winnic w regionie Graves przyznając im prawo do określenia Crus classés, bez dalszych podziałów.
Ostatnią z klasyfikacji przeprowadzono w latach 1954 - 1984 w Saint-Emilion. Początkowo wyodrębniono prestiżową apelację Saint-Emilion Grand Cru, a następnie spośród należących do niej posiadłości wybrano 11 nazwanych Premiers Grands Crus Classés i 64 zwanych Grands Crus Classés. Nowością w porównaniu z poprzednimi klasyfikacjami jest fakt, że w Saint-Emilion nie przesądza się sprawy raz na zawsze. Co dziesięć lat odbywa się weryfikacja a przyznane miejsce na liście można utracić.
Na wielu etykietach win z Médoc znajduje się określenie Cru Bourgeois. Pierwsze wina zakwalifikowano jako Crus Bourgeois w roku 1932, a listę modyfikowano w latach 1966 i 1978. Początkowo było to określenie prestiżowe, gwarantujące wysoką jakość wina. Obecnie nieco spowszedniało, tym bardziej, że prawo do niego ma połowa win wytwarzanych w Médoc.
Ciekawą inicjatywą producentów z Bordeaux okazały się tak zwane "drugie wina" lub "drugie etykiety" Określa się tak wino z renomowanego château, do którego wytwarzania użyto owoców nie wykorzystanych przy produkcji wina pierwszego, zwykle pochodzących z młodszych krzewów »
<<< [1] 2 >>>

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).