Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Sos bordelaise – Zagęszczony wywar z kości szpikowych gotowanych w czerwonym winie z posiekanymi szalotkami, masłem, ziołami, pieprzem i solą. Podawany do wielu potraw z mięsa wołowego jak np. antrykot.
Soupe de vendangeurs – zupa jarzynowa na mięsie podawana podczas winobrania.
Cèpes à la bordelaise – prawdziwki duszone w oliwie z szalotkami, czosnkiem, i natką pietruszki.
Gigot d’agneau pré-salé – udziec jagnięcy, pieczony z warzywami i czerwonym winem. Pré-salé oznacza mięso z jagniąt pasących się na podmokłych, zasolonych, nadmorskich terenach nad brzegami Gironde w gminie Pauillac.
Rognons à la bordelaise – nerki cielęce duszone w czerwonym winie z prawdziwkami
Sandre au vin rouge – sandacz smażony na oliwie, podawany w sosie z czerwonego wina i szalotek.

Filoksera, z łacińskiego phylloxera vastatrix, to pochodzący z Ameryki Północnej gatunek mszycy, który w drugiej połowie XIX stulecia niemal całkowicie spustoszył europejskie winnice.

Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).