Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Wina alzackie znane były już w starożytności. Tutejsze winnice należą prawdopodobnie do najstarszych we Francji, gdyż pierwsze poświadczone dowody występowania winorośli datuje się na trzecie tysiąclecie przed Chrystusem. Nie były to jeszcze uprawy, a raczej dziko rosnące krzewy, sprowadzone prawdopodobnie przez wędrowne plemiona indoeuropejskich koczowników, szukających nowych siedzib, początkowo wzdłuż Dunaju, a następnie w dolinie Renu. Pierwsze winnice założyli tu Fenicjanie w VI wieku przed Chrystusem, zaś prawdziwy rozkwit nastąpił w okresie imperium rzymskiego. Poczynając od wczesnego średniowiecza, wina z Alzacji, szczególnie cenione w Anglii, należały już do najdroższych w Europie. Wyjątkowo sprzyjające warunki glebowe i klimatyczne tutejsi winiarze zawsze umieli wykorzystać. Nieustannie pracując nad jakością swoich win, uczynili z nich główne źródło zamożności regionu i dobrobytu jego mieszkańców.
Okres prosperity przerwała brutalnie wojna trzydziestoletnia. Przemarsze wojsk, konfiskaty, kontrybucje i wojenne zniszczenia spustoszyły bogatą krainę. Przez następne dwa wieki, kwitnące niegdyś winnice i ogrody ulegały postępującej dewastacji, aż wreszcie pod koniec XIX wieku filoksera zniszczyła resztę winnych upraw. Przez następne kilkadziesiąt lat świat zapomniał o winach z Alzacji.
W 1911 winiarz Gustaw Burger wraz z przyjaciółmi postanowili zmienić ten stan rzeczy i przywrócić winom alzackim należne im miejsce na stołach europejskich smakoszy. Program naprawy zakładał wprowadzenie nowoczesnych technologii uprawy i produkcji wina, a także walkę z pasożytami i szkodnikami. Przede wszystkim jednak udało się doprowadzić do usunięcia najgorszych szczepów winorośli i ponowne nasadzenie winnic najszlachetniejszymi odmianami. W ten nieoczekiwany sposób wina alzackie, historycznie rzecz biorąc, najstarsze francuskie wina stały się jednocześnie winami we Francji najmłodszymi.
Program naprawczy wdrożony z pełnym powodzeniem szybko przyniósł oczekiwane rezultaty. Obecnie winnice Alzacji zajmują powierzchnię ponad 14 tysięcy hektarów i produkują blisko 150 milionów butelek wysokiej jakości win rocznie. Są to przy tym wina o bardzo korzystnych cenach, znacznie przystępniejszych niż te pochodzące z Bordeaux czy Burgundii. Nic więc dziwnego, że wraz z poprawą jakości tutejsi producenci szybko odzyskali klientów.

Remuer, to pracownik, który ręcznie przekręca butelki z szampanem podczas leżakowania, aby zebrac gromadzacy się osad w szyjce butelki. Wprawny remuer porusza dziennie nawet 30 tysięcy butelek

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Przez długi czas lekceważyłem możliwość podawania wina w karafce, nie zwracałem tez uwagi na zalecenia producentów związane z tym kiedy należy otworzyć butelkę wina. Po ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).