Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Kuchnia alzacka będąca twórczym połączeniem najlepszych elementów gastronomii francuskiej i niemieckiej oferuje wiele oryginalnych potraw mogących zadowolić każdego smakosza. Jej podstawową cechą jest prostota.
choucroute garni - delikatnie kwaszona kapusta, duszona w winie, przybrana zestawem alzackich wędlin, takich jak wędzona szynka, golonka, boczek i inne, podawana często z gotowanymi ziemniakami i marchewką.
baeckoffa - kilka rodzajów mięsa pieczonych w glinianym rondlu z winem i warzywami. Niegdyś gospodyni zanosiła taki rondel do piekarza, aby potrawa zapiekała się powoli w stygnacym chlebowym piecu.
tarte flambée - inaczej flammekuche. Placki z ciasta chlebowego zapiekane z twarogiem lekko kwaśną śmietaną, cebulą i pokrojonym boczkiem.
foie gras - pasztet z gęsich wątróbek
pstrąg na niebiesko - świeży pstrąg gotowany w bulionie z winem, nadającym rybie charakterystyczny niebieski odcień.

Znany francuski aktor Gerard Depardieu jest również zapalonym winiarzem. Wraz ze swoją partnerką, aktorką Carole Bouquet, wytwarza wino w kilkunastu niewielkich winnicach w różnych zakątkach świata.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).