|












|
| | |  
Kuchnia alzacka będąca twórczym połączeniem najlepszych elementów gastronomii francuskiej i niemieckiej oferuje wiele oryginalnych potraw mogących zadowolić każdego smakosza. Jej podstawową cechą jest prostota.
choucroute garni - delikatnie kwaszona kapusta, duszona w winie, przybrana zestawem alzackich wędlin, takich jak wędzona szynka, golonka, boczek i inne, podawana często z gotowanymi ziemniakami i marchewką.
baeckoffa - kilka rodzajów mięsa pieczonych w glinianym rondlu z winem i warzywami. Niegdyś gospodyni zanosiła taki rondel do piekarza, aby potrawa zapiekała się powoli w stygnacym chlebowym piecu.
tarte flambée - inaczej flammekuche. Placki z ciasta chlebowego zapiekane z twarogiem lekko kwaśną śmietaną, cebulą i pokrojonym boczkiem.
foie gras - pasztet z gęsich wątróbek
pstrąg na niebiesko - świeży pstrąg gotowany w bulionie z winem, nadającym rybie charakterystyczny niebieski odcień.
| |
| |
| |
|
|
|
Podczas spisu inwentarzowego w piwnicy
Fukierów w roku 1939 odnotowano ponad 300 butelek Tokaju z
1606 roku. Zarekwirowane przez wermacht przepadły gdzieś w
piwnicach hitlerowskich dygnitarzy.
|
|
|
|
|