Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

W Polsce nie mamy na razie szczęścia do win z Roussillon. Jeśli chodzi o wina wytrawne to z dobrych producentów można kupić wyłącznie Château de Jau., zaś wina naturalnie słodkie reprezentują Mas Amiel i Vignerons de Pézilla. Będąc na miejscu warto przede wszystkim szukać win z: Domaine Boudau, Domaine de Blanes, Domaine Gardies, Château de Casenove, Domaine Cazes, Domaine Fontanel, Domaine Traginer, Domaine Força-Réal, Domaine Joliette, Domaine Lafage, Les Vignerons de Maury, Domaine Piétri-Géraud, Château de Rey, Domaine Sarda Malet, Domaine Salvat i Domaine Pouderoux
Odrębne miejsce zajmuje Gerard Gauby, niezaprzeczalnie numer jeden w Roussillon i Herve Bizeul z Clos de Fees, twórca jednego z najglosniejszych win z Roussillon, słynnego la Petite Siberie

Wśród europejskich krajów winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.

Aby móc w pełni docenić zalety wina, należy podawać je w takiej temperaturze aby zawarte w nim związki aromatyczne mogły uwalniać się powoli, w miarę ogrzewania się wina w kieliszku. ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).