|
|
| | |
W Polsce nie mamy na razie szczęścia do win z Roussillon. Jeśli chodzi o wina wytrawne to z dobrych producentów można kupić wyłącznie Château de Jau., zaś wina naturalnie słodkie reprezentują Mas Amiel i Vignerons de Pézilla. Będąc na miejscu warto przede wszystkim szukać win z: Domaine Boudau, Domaine de Blanes, Domaine Gardies, Château de Casenove, Domaine Cazes, Domaine Fontanel, Domaine Traginer, Domaine Força-Réal, Domaine Joliette, Domaine Lafage, Les Vignerons de Maury, Domaine Piétri-Géraud, Château de Rey, Domaine Sarda Malet, Domaine Salvat i Domaine Pouderoux
Odrębne miejsce zajmuje Gerard Gauby, niezaprzeczalnie numer jeden w Roussillon i Herve Bizeul z Clos de Fees, twórca jednego z najglosniejszych win z Roussillon, słynnego la Petite Siberie | |
| |
| |
|
|
|
Wśród europejskich krajów
winiarskich znajduje się także Dania i Norwegia, gdzie od
kilkunastu co najmniej lat produkuje się i sprzedaje rodzime wina.
|
|
|
|
|