Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Region Roussillon o bardzo burzliwej historii geologicznej, gdzie spotyka się kilka pasm górskich, charakteryzuje się wielką różnorodnością gleb. Niejednokrotnie kilkuhektarowa winnica stanowi skomplikowaną mozaikę łupków, otoczaków, granitów i wapieni. Trzeba nie lada wiedzy i doświadczenia by dobrać najlepsze dla każdej gleby odmiany winogron by jak najlepiej wykorzystać jej potencjał. Otoczony z trzech stron masywami górskimi Pirenejów, Corbières i Albères region Roussillon otwiera się na kształt olbrzymiego amfiteatru w stronę Morza Śródziemnego. Jest to najcieplejszy region we Francji o średniej temperaturze rocznej powyżej 15 ºC, którego zasadniczy rytm wyznacza pora sucha latem i deszczowa wczesną wiosną i jesienią. Ponad dwa i pół tysiąca godzin słonecznych w ciągu roku, zapewnia doskonałe warunki dojrzewania gron. Zawierają one dużo cukru, nic więc dziwnego, że Roussillon to królestwo słodkich win zwanych we Francji vins doux naturels. Przez wieki otrzymywano je metodą zwaną passerillage, polegającą na zawiązywaniu szypułki kiści winogron, co powodowało ich wyschnięcie, a więc zwiększenie koncentracji cukru. Niekiedy praktykowano również dosładzanie win miodem.

Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się, dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską ciekawostką.

Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Podobnie jak zmian temperatury wino nie znosi drgań, wibracji i hałasu. Dlatego też, nie  powinno się go przechowywać w bliskim sąsiedztwie głośnych, bądź wibrujących urządzeń mechanicznych. Z tego samego powodu ... więcej»

Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).