|
|
| | |
Region Roussillon o bardzo burzliwej historii geologicznej, gdzie spotyka się kilka pasm górskich, charakteryzuje się wielką różnorodnością gleb. Niejednokrotnie kilkuhektarowa winnica stanowi skomplikowaną mozaikę łupków, otoczaków, granitów i wapieni. Trzeba nie lada wiedzy i doświadczenia by dobrać najlepsze dla każdej gleby odmiany winogron by jak najlepiej wykorzystać jej potencjał. Otoczony z trzech stron masywami górskimi Pirenejów, Corbières i Albères region Roussillon otwiera się na kształt olbrzymiego amfiteatru w stronę Morza Śródziemnego. Jest to najcieplejszy region we Francji o średniej temperaturze rocznej powyżej 15 ºC, którego zasadniczy rytm wyznacza pora sucha latem i deszczowa wczesną wiosną i jesienią. Ponad dwa i pół tysiąca godzin słonecznych w ciągu roku, zapewnia doskonałe warunki dojrzewania gron. Zawierają one dużo cukru, nic więc dziwnego, że Roussillon to królestwo słodkich win zwanych we Francji vins doux naturels. Przez wieki otrzymywano je metodą zwaną passerillage, polegającą na zawiązywaniu szypułki kiści winogron, co powodowało ich wyschnięcie, a więc zwiększenie koncentracji cukru. Niekiedy praktykowano również dosładzanie win miodem. | |
| |
| |
|
|
|
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że wino
im starsze tym lepsze. Wino w butelce nieustannie żyje, rozwija się,
dojrzewa wreszcie umiera, stając się już tylko kolekcjonerską
ciekawostką.
|
|
|
|
|