Dzieje wina
Wino w Polsce
Powstawanie Wina
Kraje i regiony
Kupowanie wina

Wino i zdrowie
Rekomendacje
Szkolenia
Archiwum
Linki
Kontakt


Wyszukiwarka
 Szukaj w:

Newsletter
 Wpisz swój adres:
Dolina Rodanu | Beaujolais | Bordeaux | Alzacja | Roussillon | Prowansja | Langwedocja | Jura | Dolina Loary | Szampania | Korsyka

Wina i producenci

Roczniki

Geografia, klimat, gleby

Szczepy winorośli

Klasyfikacja i etykiety

Podregiony i apelacje

Kuchnia

Historia

Turystyka

Region Roussillon o bardzo burzliwej historii geologicznej, gdzie spotyka się kilka pasm górskich, charakteryzuje się wielką różnorodnością gleb. Niejednokrotnie kilkuhektarowa winnica stanowi skomplikowaną mozaikę łupków, otoczaków, granitów i wapieni. Trzeba nie lada wiedzy i doświadczenia by dobrać najlepsze dla każdej gleby odmiany winogron by jak najlepiej wykorzystać jej potencjał. Otoczony z trzech stron masywami górskimi Pirenejów, Corbières i Albères region Roussillon otwiera się na kształt olbrzymiego amfiteatru w stronę Morza Śródziemnego. Jest to najcieplejszy region we Francji o średniej temperaturze rocznej powyżej 15 ºC, którego zasadniczy rytm wyznacza pora sucha latem i deszczowa wczesną wiosną i jesienią. Ponad dwa i pół tysiąca godzin słonecznych w ciągu roku, zapewnia doskonałe warunki dojrzewania gron. Zawierają one dużo cukru, nic więc dziwnego, że Roussillon to królestwo słodkich win zwanych we Francji vins doux naturels. Przez wieki otrzymywano je metodą zwaną passerillage, polegającą na zawiązywaniu szypułki kiści winogron, co powodowało ich wyschnięcie, a więc zwiększenie koncentracji cukru. Niekiedy praktykowano również dosładzanie win miodem.

Żadne wino nie powinno być spożywane natychmiast po zabutelkowaniu. Potrzeba od jednego do trzech miesięcy, w zależności od wina, aby doszło ono do siebie po szoku, jaki jest niewątpliwie nagłe zamknięcie w niewielkiej, pozbawionej swobodnego dostępu powietrza przestrzeni butelki

Aby móc dokładnie obserwować kolor wina, jego klarowność, połysk, także gęstość, potrzebne są kieliszki z cienkiego, o jak najwyższej przejrzystości szkła, najlepiej kryształu. Kieliszki z barwionego szkła lub z grubego ... więcej»


Podając wino często stajemy przed problemem, iż jest ono za chłodne lub za ciepłe. W pierwszym przypadku wystarczy postawić butelkę na pewien czas przed podaniem w pokoju. Można również ... więcej»


Wszelkie treści i materiały udostępniane na www.winomania.pl należą do ich autorów.
Dobrowolna ich publikacja przez osoby trzecie jest możliwa jedynie
po podaniu źródła ich pochodzenia (www.winomania.pl).